Hautajaisiin pukeutuminen

Hautajaisia kunnioitetaan pukeutumalla tummansävyisiin vaatteisiin. Tapa ei erottele lähiomaisia ja hautajaisvieraita, mutta on luonnollisesti tiukempi lähiomaisten suhteen. Perinteinen hautajaisasu on musta, mutta pientä joustoa sallitaan. Jos vaatekaapista ei löydy mustaa pukua, tummat sävyt käyvät myös.

Tärkeintä on, että hautajaisiin pukeudutaan tavalla, joka kunnioittaa edesmennyttä ja hänen omaisiaan. Mikä tahansa musta juhlapuku ei siis käy päinsä. Hautajaisasun tulee olla asiallinen ja tarpeeksi peittävä.

Jos on menossa vieraasta kulttuurista tulleen hautajaisiin, kannattaa tarkistaa pukeutumissuositukset.

Miesten pukeutuminen

Suositeltava miesten hautajaisasu on musta tai tumma puku, valkoinen paita ja taskuliina,  musta tai tummasävyinen hillitty solmio tai kravatti, mustat sukat, sormikkaat ja kengät. Säästä riippuen musta tai tumma päällystakki.

Arkunkantajien kaulahuivi on valkoinen. Miesvieraiden kaulahuivin sen sijaan kuuluisi olla tummasävyinen.

Talvella miehet pitävät päässään huopahattua tai turkispäähinettä. Surusaaton aikana lakki pidetään päässä, mutta arkun laskun aikana pää riisutaan paljaaksi.

Äidin tai aviopuolison kuoltua miehet voivat käyttää puvuntakin kauluskäänteessä surunappia tai vaihtoehtoisesti surunauhaa vasemmassa hihassa. Surunapin paikka on vasemmassa kauluskäänteessä, kaksi senttiä napinlävestä alaspäin.

Isoissa hautajaisissa käytetään joskus sakettia, johon tässä tilanteessa kuuluvat musta liivi ja musta solmio.

Naisten pukeutuminen

Naisten pitäisi etiketin mukaan pukeutua hautajaisiin kokonaan mustiin asusteisiin. Hautajaisasun tulee olla asiallinen ja tarpeeksi peittävä.

Suositeltavaa on tumma hame,  jakkupuku, leninki tai leningin ja jakun yhdistelmä. Paidan pitää olla pitkähihainen, ei avonainen ja hame vähintään polvipituinen. Mustan lisäksi pusero voi olla vaaleanharmaa tai tummansininen, myös tumma lila sopii, koska se on kirkollinen väri. Tummat umpikärkiset kengät, esimerkiksi kauniit avokkaat, ovat paras ratkaisu.

Naisten tulee välttää hautajaisissa huomiota herättäviä materiaaleja, asusteita ja koruja.

Naisille sopii leningin kanssa myös suruhuntu tai huivi, lähiomaiselle musta suruhattu harsoineen.

Tummat lasit ovat hyväksyttävä asuste sekä naisilla että miehillä.

Lasten pukeutuminen

Lasten pukeutuminen ei ole yhtä tiukkaa kuin aikuisten. Lapset puetaan siisteihin pyhävaatteisiin.

Lapsille sopivia asuja ovat esimerkiksi tummansininen hame tai housut ja valkoinen paita tai vastaavat jotka sopivat tilaisuuden tunnelmaan. Kengiksi sopivat mustat tai tummansiniset kiiltonahkaiset tai lasten kävelykengät tai pienimmillä valkoiset sukat.