Kantajaopas

Arkun kantajat

Arkun kantamiseen tarvitaan 4-6 henkilöä. Asiasta on syytä sopia etukäteen. Kantajina toimivat yleensä vainajan lähimmät miespuoliset sukulaiset, ystävät tai työtoverit. Vainajalle lähimmät kantajat asettuvat arkun pääpuoleen eli takimmaisiksi. Hautaustoimisto järjestää kantajat pyynnöstä.

Kantajien on hyvä sopia keskenään etukäteen yhtenäisestä pukeutumisesta (esim. pitkä takki, hattu ja käsineet) sekä paikoista arkun ympärillä. Kantajilla saa olla poikkeuksellisesti hattu päässä kappelissa tai kirkossa kuljettaessa. Arkun kantamista helpottaa, jos kantajat ovat samankokoisia.

Siunaustilaisuudessa arkku on yleensä asetettu valmiiksi kirkon tai kappelin alttarin eteen. Arkun pääpuoli on alttariin päin. Arkku voidaan myös kantaa sisään tilaisuuden alkaessa, jolloin omaiset seuraavat arkun jäljessä sisään siunaustilaan. Tällöin arkku kannetaan jalkopää edellä alttarikorokkeelle ja käännetään siinä niin, että pääpuoli tulee alttariin päin.

 

 

Hautaan saatto

Siunaustilaisuuden loppusoiton alkaessa kantajat asettuvat päällysvaatteissa (takit napitettuina) arkun ympärille. He viettävät pienen hiljaisen hetken arkkuun päin kääntyneinä, jonka jälkeen he laittavat hatut päähänsä ja asettavat kantoliinat paikoilleen.

Kantoliina asetetaan viistoon selän yli (ei niskan taakse) ulomman olkapään yli. Polvia notkistetaan hieman, vedetään kantoliina kireälle ja otetaan liinasta kiinni alhaalta tukevasti. Paino jakautuu koko vartalolle ja noustaan suoraksi. Arkkua kannetaan mahdollisimman korkealla, että nostaminen ulkona odottaville kärryille ja autoon olisi helpompaa. Arkku kannetaan ulos kappelista tai kirkosta jalkopää edellä. Saattoväki kukkineen seuraa perässä.

Hautausmaan henkilökuntaan kuuluva on yleensä opastamassa, kun arkkua kannetaan kirkosta hautaan. Hautaamissuunta vaihtelee paikkakunta- ja hautausmaakohtaisesti.

 

 

Hautaan lasku

Tavallisesti arkku lasketaan hautaan siten, että vainajan pää tulee haudan muistomerkkiä (esim. kivi tai risti) vasten. Joillakin hautausmailla voidaan noudattaa perinteistä kristillistä hautaamistapaa, jolloin vainaja haudataan pää länsisuuntaan, kasvot kohti itää ja ylösnousemuksen aamua.

Olkapäällä oleva liina heitetään taaksepäin ja käsi viedään nopeasti eteen toisen käden viereen niin, että kädet ovat peräkkäin kantoliinalla. Ote liinasta niin, että käsi ei jää kannen alareunan alle.

Kun arkku on laskettu hautaan, toisen puolen kantajat hellittävät otteensa kantoliinoista ja toisen puolen kantajat nostavat ne ylös. (sovittava etukäteen) Laskettuaan arkun hautaan kantajat ottavat hatut päästään ja hiljentyvät hetkeksi hautaan päin, kääntyvät lähiomaisiin ja kumartavat.

Lähiomaiset voivat heittää hautaan kukkia tai hiekkaa. Tämän jälkeen haudan päälle asetetaan yleensä teline, jolle saattoväki laskee kukat. Hauta voidaan myös luoda umpeen ja laskea kukat kummulle.